Actueel

DMP for everyone?

De heilige graal?

 

Geen enkele zichzelf respecterende marketeer kan op dit moment nog om data heen. Is het niet vanwege het optimaliseren van conversies, dan is het wel om bijvoorbeeld audiences en frequency te managen. Data is een steeds belangrijkere component om succes te behalen en de hoeveelheid beschikbare data wordt steeds groter. We weten allemaal dat we er iets mee moeten, maar #hoedan? De heilige graal lijkt steeds meer het Data Management Platform te worden. Eén centraal technologisch platform, dat gebruikt wordt voor het verzamelen en managen van verschillende databronnen, dat klinkt toch ideaal?

 

Maar, is dat wel zo ideaal? En wanneer is een DMP het juiste middel om jouw data te managen en resultaten te verbeteren? Implementatie vergt tijd en andere investeringen. Is het dat waard? Er zijn een aantal zaken om in overweging te nemen.

 

Een aantal punten om bij stil te staan

 

  • Waar ga je de DMP precies voor gebruiken? Een DMP implementeren is geen doel op zich. Voor je het weet is het gewoon een dure tag manager. Waar ga je hem op korte en op lange termijn voor gebruiken?
  • Is er een reële kans dat de investering terugverdiend kan worden?

 

  • Is de organisatie klaar (of klaar te maken) voor gedeelde KPI’s en een omnichannel budgetverdeling over de hele (marketing- en sales-) organisatie?

 

  • Wie heeft welke verantwoordelijkheden binnen de organisatie en beheer van de DMP?

 

  • Wie is eigenaar van de opgebouwde data en wie krijgt daar toegang tot (data ownership)?

 

  • Is jouw organisatie in staat om de DMP op lange termijn te beoordelen en slechts genoegen te nemen met kleine successen op de korte termijn?

 

 

Machine

 

Uiteindelijk is een DMP niet meer dan een machine die met slimme regels marketing bedrijft. De mensen die ermee werken blijven de regisseur. Om een DMP rendabel te maken, heb je daarom mensen nodig die ermee kunnen werken. Bedrijven die een DMP verkopen, verkopen voornamelijk hun technologie, niet hoe je er business mee kunt draaien.

 

Een DMP kan je veel brengen; onderscheid maken tussen je klanten en je niet klanten, cross device herkenning, frequency capping over meerdere platformen, etc. Maar hiervoor heb je wel een geschikte adviespartij nodig die kan dienen als strategische partner. UM kan helpen bij het beantwoorden van bovenstaande vragen en wij passen graag onze expertise toe bij implementatie en optimalisatie van het DMP. Heb je hier interesse in? Neem dan contact op met mij.

 

 

  • – Steffen Rieter – Digital Consultant –