Actueel

Algemene Mediabeschouwingen 2016

Esther Overmars (strategy lead) ging op 20 september als oppositielid in debat met de ministers van bureaus, exploitanten en adverteerders.

 

esther

 

Heb je de algemene mediabeschouwingen in De Rode Hoed gemist? Lees hier de reactie van Esther op de openingsstelling van Minister van bureaus, Ruud de Langen (CEO Mindshare):

 

“Advertising doet er niet meer toe.”

 

De minister betoogt dat de tijd voorbij is, dat je een slecht product kan verkopen met goede communicatie. Nieuwe producten met nieuwe distributievormen vragen om nieuwe vormen van communicatie en advertising. De user-experience is bepalend voor het succes. Vloggers, influencers, reviews en je social network vormen de motor achter de omzet. Als voorbeeld noemt de minister nieuwe innovatieve ideeën en concepten als Hello Fresh, Uber en One Dollar Shave Club (onlangs gekocht door Unilever).

 

Ik ben met de minister eens, dat we in de digitale wereld zien dat merken die een onderscheidende toegevoegde waarde bieden en super relevant zijn, heel succesvol worden zonder dat daar in het begin traditionele ‘push’ advertising voor nodig was. In de lijst van Forbes van de meest waardevolle merken in 2016 , staan in de top 10 niet voor niets op #2 Google en op #5 Facebook. Het product ìs de reclame en de ervaring is vaak zo goed, dat je er over praat met anderen.

 

Tòch bereikt dat succes op een gegeven moment een plafond. De Millennials, de tech-savvy jonge generatie: hen zal je ook zonder reclame voor je winnen. Maar wil je wèrkelijk een merk voor de massa zijn, dan zal je die massa ook moeten bereiken en emotionele impact moeten maken.

 

Daarom zien we dat digitale disruptors uiteindelijk óók traditionele ‘push’ advertising inzetten. Uber investeerde in 2015 in de VS een enorm bedrag in TV en gebruikte daarbij zelfs 60 seconden TV spots. Marketingweek meldt dat Uber deze zomer ook in het Verenigd Koninkrijk start met een massamediale campagne om te laten zien dat Uber meer is dan een ‘taxi voor de nacht’. Ook AirBnB lanceerde dit jaar een nieuwe, wereldwijde merkcampagne met als thema ‘live like a local’.

 

Er gaat nog altijd een enorme kracht uit van massamedia. Zo neemt de lineaire kijktijd van TV af, maar is het absolute bereik nog steeds interessant. TV heeft daarmee nog steeds een belangrijke sociale kracht en kan als versneller werken voor digitale communicatie. Dat is ook de reden dat de zogenaamde pure players als Bol.com, Zalando of Coolblue na verloop van tijd in massamedia zijn gaan adverteren.

 

Advertising creëert desire voor merken en brengt ze emotioneel tot leven.

 

Meer lezen?
Check het hele verslag van de Algemenen mediabeschouwingen op Adformatie of ga naar www.mwg.nl.