Actueel

Najaarsprogrammering TV: Lukt het om de daling in kijktijd terug te dringen?

Het gevecht om de lineaire kijker…

 

Hoewel we liever nog niet aan de gure herfst- en winterperiode willen denken is televisieland alweer druk bezig met de najaarsprogrammering. De afgelopen twee weken hebben zij dit gepresenteerd: zoals we gewend zijn met veel bombarie, helaas veelal zonder mediabureaus, maar wel met tout bekend Nederland. Live entertainment, drama en spraakmakende televisie daar lijkt het allemaal om te gaan dit najaar.

 

De exploitanten trekken alles uit de kast om Nederland voor de televisie te krijgen. De afnemende lineaire kijktijd is immers een probleem voor alle exploitanten, dus moeten ze er voor zorgen dat de programmering interessant genoeg is om heel Nederland gekluisterd aan de buis te krijgen, direct op het moment van uitzenden zelf. We willen allemaal mee kunnen praten bij het koffiezetapparaat de volgende ochtend, dat lijkt het motto te zijn van de exploitanten.

 

Bij SBS is de rode draad: samen. Dit zien we ook terug in de nieuwe en oude talenten welke van stal gehaald zijn. Zo heeft Dré Hazes zijn debuut gemaakt in het Rad Van Fortuin en zien we dat Nick & Simon gezellig weer een spelletje meedoen bij SBS6.

 

Daarnaast lijkt oud en nieuw de trend bij de programmering, zo zien we bij Net5 Peking Expressweer terug komen en Wedden Dat Ik Het Kan is weer afgestoft. De nieuwe aanwinst Sylvie Meis mag het challenge-programma de opfrisser geven die het nodig heeft. Alberto Stegeman mag natuurlijk dit najaar niet ontbreken met reeds uitgezonden Stegeman Op De Bres, waarin hij mensen helpt welke onrecht zijn aangedaan. Ook het pareltje van SBS Undercover In Nederlandzien we weer terug in het nieuwe TV seizoen.

 

FOTO1

 

RTL wil graag bouwen aan een sterke vooravond, naast Editie NLRTL Boulevard en RTL Nieuws, proberen zij die te verlengen door RTL Live aan het succesvolle rijtje toe te voegen. Dit moet de “nieuwe” 5 uur show worden, waarin Albert Verlinde en Angela Groothuizen afwisselend het stokje overnemen van Viola Holt. De vraag is of ze nu niet kannibaliseren met hun eigen programmering zoals Editie NL, waarin ook de dagelijkse actualiteiten worden besproken.

 

RTL houdt vast aan de term: Never change a winning team, zo zien we eerdere successen als Dance Dance DanceTVOH en Chantal Blijft Slapen weer terugkomen in het schema. Dit geldt ook voor de sterrencast, de bekende RTL-gezichten zoals Linda de Mol, Chantal Janzen en Gordon zullen weer acte de presence geven dit najaar. Toch heeft ook RTL een aantal nieuwe programma’s op de stapel liggen, welke ongetwijfeld door de slimme manier van programmeren de nodige kijkers zullen weten te trekken. Zo zien we titels als: Centraal Medisch Centrum (nieuwe zondagavond dramaserie – RTL4), Get The F*ck Out Of My House (reality experiment, 100 mensen in één huis – RTL5) en The Amsterdam Project (zwervers krijgen een nieuwe kans, i.s.m. het Leger des Heils – RTL4).

 

FOTO2

 

De nieuwe dansers in Dance, Dance, Dance

 

Bij de NPO zien we weer dat er geïnvesteerd is in Nederlands drama met sterke casts. Zo zien we op de zondag Vlucht HS13 met o.a. Katja Schuurman. Daarnaast duiken we opnieuw in de onderwereld met de nieuwe serie La Famiglia. Ook zien we wat de impact van een watersnoodramp zou zijn in de serie Als De Dijken Breken. Bij de NPO zien we over het algemeen minder groot entertainment en meer ruimte voor informatieve programma’s, iets wat logisch lijkt na de bezuinigingen vanuit de overheid. Uiteraard zal het beste paard van stal: Boer Zoekt Vrouw niet ontbreken – opnieuw met in het buitenland wonende boeren. Aan aandacht geen gebrek, boer Marc heeft met zijn voorkomen en twijfelachtig ‘boer’ zijn, inmiddels al behoorlijk wat stof doen opwaaien.

 

FOTO3

Yvonne Jaspers en boer Marc

 

Inspiratieloos

De exploitanten zijn weinig origineel en lijken soms aan inspiratie gebrek te hebben, beter goed gejat dan slecht bedacht is de leus in sommige gevallen:

 

Een terugkerend thema dit najaar zijn de platte Hagenezen, zo krijgen we op SBS6 Oh Oh Obesitas, waarin we kunnen spreken van een combinatie tussen de RTL-programma’s Obese en Oh Oh Cherso. Ook RTL heeft weer een rondje door de Schilderswijk gemaakt en een cast gevonden voor een “nieuwe” versie van Oh Oh Cherso genaamd Oh Oh daar gaan we weer. Barbie en haar lieftallige man Michael mogen weer hun dansje doen in het programma Enkeltje Torremolinos.

 

Programma’s van de NPO lijken een inspiratiebron te zijn voor de commerciële omroepen. Nadat Omroep Max het enigszins suffe thema bakken nieuw leven heeft ingeblazen haakt RTL hier op in met het programma Ja, Ik Wil… Een Taart. BNN-VARA heeft met het programma Over Mijn Lijk zowel RTL als SBS geïnspireerd rondom het heftige thema de dood. Bij RTL zien we het programma De Reis Van Je Leven en bij SBS Mijn laatste keer, in beide programma’s staat ook de laatste levensfase centraal.

 

Jongeren terug naar TV?

Al met lijkt het aanbod ruim bij de drie partijen, niet altijd even origineel maar wel met oude successen en nieuwe beloftes. Of Nederland spontaan een ander kijkgedrag gaat laten zien is de vraag, wel zien we dat de focus ligt op live entertainment en spraakmakende content. We betwijfelen of men de jongeren hiermee terug voor de ouderwetse kijkbuis krijgt. Of zal de Next Boy/Girl Band dit alsnog gaan doen? Goede content is goede content, daar zit geen leeftijd aan vast.

 

Rosanne van Rijn / Myrka Beekhuizen – MAGNA AV