Actueel

5 vragen aan… Bart de Vries van JCDecaux

Het spreekt voor zich dat veel van onze mensen dagelijks contact hebben met media-organisaties, exploitanten en andere partners. Op basis van hun informatie en kennis kunnen er weer betere plannen en strategieën worden ontwikkeld. Nieuw in onze UM-nieuwsbrief is de rubriek ‘5 vragen aan’, waarin we één van die partners aan de tand voelen. Bart de Vries, commercieel directeur van buitenreclame-exploitant JC Decaux bijt het spits af.

 

Hoe gaat het bij JCDecaux?

Goed! Buitenreclame wordt nogal eens, onterecht natuurlijk, gezien als een ouderwets massamedium. Maar intussen blijven we continu ontwikkelen, groeien en innoveren. Ónze massamedia blijven wel werken. Logisch, want de krant wordt opgezegd, de TV kan uit, de AdBlocker kan aan maar consumenten komen nog steeds elke dag buiten…

 

Welke ontwikkelingen in de outdoor-branche mogen we niet missen?

De mogelijkheden van digitale buitenreclame. Als ik naar onze collega’s in Engeland kijk, waar 50% van de omzet al uit digital out-of-home komt (terwijl het percentage digitale schermen 12% is), dan sta ik te springen van enthousiasme. Zoveel mooie voorbeelden. Die ook door creatieven en digitale strategen zijn ontdekt. Dat is voor Nederland nu de uitdaging; de kansen van digitale buitenreclame beter bekendmaken. Als je de mogelijkheden niet kent, kun je er ook geen spraakmakende of impactvolle campagnes op ontwikkelen of inkopen.

 

Waardoor kom je zelf in beweging?

Door m’n hardloopschoenen aan te trekken. En niet alleen om te controleren of ‘alles er goed bijhangt’, haha. Maar even serieus; de nieuwe mogelijkheden die er zijn met digitale buitenreclame zijn natuurlijk erg inspirerend. Maar ook ‘op de ouderwetse manier’ blijven er mooie innovaties en projecten waar ik blij van word. Neem bijvoorbeeld de geurtram van Heel Holland Bakt. Voor de lancering van het nieuwe seizoen waren in Amsterdam een ‘Total View Tram’ en een bestickerde abri te zien, die de geur van versgebakken appeltaart verspreidden. Het leverde niet alleen veel impactvolle contactmomenten met potentiële kijkers op, maar ook enorm veel PR.

 

Welke outdoor-plekken zou je graag in het JCDecaux-portfolio willen hebben?

JCDecaux is ooit ontstaan omdat we samen met lokale overheden het leven in de steden wilde verbeteren. Als wij plekken krijgen toegewezen, is dat niet omdat we het meeste betalen maar omdat we er vanuit onze oorsprong verantwoord en nuttig mee omgaan. Plekken die bijvoorbeeld de verkeersveiligheid negatief beïnvloeden hoef ik niet te hebben. Maar meer ruimtes in de stad waar we juist, met bijvoorbeeld digitale en op de actualiteit anticiperende buitenreclame, extra relevant kunnen zijn voor veiligheid of service zie ik graag.

 

Wat wil je ons en onze klanten nog meegeven?

Buitenreclame is voor consumenten het minst irritante reclamemedium. Als het überhaupt al als ‘reclame’ gezien wordt. Als het op de juiste plek en op de juiste manier wordt ingezet heeft het enorm veel toegevoegde waarde. De mogelijkheden van digitale outdoor maar zeker ook de mogelijkheden van traditionele buitenreclame zijn nog lang niet volledig benut. Ook een ‘gewone’ abri is dagelijks te wisselen. En ook een ‘simpele’ maar goed geplaatste abri kan mensen buiten in beweging of naar een winkel om de hoek krijgen. Daar durf ik een Heel Holland Bakt-appeltaart om te verwedden!